Bazalka – slunce v duši

Spoléhat se při péči o své tělo pouze na lékaře je velmi krátkozraká cesta. Více než o všemožné pilule bychom se měli zajímat o zdravý životní styl a především o to, co jíme. Je to totiž jedna z mála věcí, kterou můžeme bezvýhradně ovlivnit. Nechť je jídlo naším lékem a lék naší potravou. Dbejte proto na to, aby vám na vašem parapetu nebo ve spíži nikdy nedošla mimořádně univerzální bazalka.

O jejích účincích se vypráví celé legendy. Díky bazalce od Kotányi můžete chtít zázraky na počkání a nemožné do tří dnů už zcela bez ostychu. Svět zná bazalku už téměř pět tisíc let. Poprvé však vyrostla v tropické části Indie. Do Střední Evropy ji poprvé přivezl až Karel Veliký, a od té doby se využívá jako léčivka i jako jedna z nejchutnějších bylinek. Říká se, že bazalka vyrostla na Ježíšově hrobu, proto jsou jí dodnes v určitých krajích připisované ty nejvyšší pocty.

V ortodoxních řeckých chrámech se přidává do svěcené vody a oltáře zdobí květináče s touto rostlinkou.
Opravdu asi umí zázraky, protože s ní uvolníte každou křeč. Tu při kašli či trávení, ale především zmítání vaší nervové soustavy. Má výrazné antistresové účinky. Zkrátka dovede zahnat všechny mouchy. A to jak ty pomyslné, tak ty skutečné.

Bazalky známe asi šedesát druhů, ale aktivně jich používáme přibližně sedm. Je takovým malým chameleonem v kuchyni. Umí totiž chutnat po jiných známých kořeních či rostlinách. Například po skořici, hřebíčku, lékořici či citronu. Má opravdu široké využití. Díky své lahodné chuti a vůni se přidává do mas, zejména pak k drůbežím masům.

Zcela nepostradatelná je v těstovinách a zeleninových salátech. Skvěle se hodí do rýžových jídel. Rizoto ochucené sušenou bazalkou je doslova nebe v ústech. Spojené nádoby pak neodmyslitelně tvoří bazalka s rajčaty, žampiony, česnekem, olivami či kapary. A nejenom, že skvěle chutná a voní, ale také nádherně vypadá. Určitě jste si všimli, že se bez ní při finální dekoraci svého kulinářského skvostu neobejde žádný šéfkuchař .
Věděli jste, že… aby vás neopustilo štěstí a byli jste bohatí, měli byste nosit v pytlíku na krku nať bazalky stejně, jako to dělají lidé v Mexiku?

Kvalita koření Kotányi je prověřená více než 130 letou tradicí rodinné značky. Výjimečnou chuť bylinek a koření zajišťuje správný výběr odrůd a šetrné zpracování surovin. Výrobky Kotányi zakoupíte nejen v supermarketech, ale i v malých prodejnách po celé České republice.

www.kotanyi.cz

Výherci soutěže

pro Druhý soutěžní týden

Balíček koření Kotányi v hodnotě 500 Kč vyhrávají:

  • Iva Balušková - Praha
  • Miroslav Buřinský - Ratíškovice
  • Marcela Dubinová - Vrbka
  • Pavel Erlebach - Velké Hamry
  • Aneta Hlavicová - Vlachovice
  • Radim Jasoněk - Slavkov
  • věra kavková - semice
  • Viktorie Kmínková - Děčín VI
  • Jitka Petirová - Havlovice nad Úpou
  • Jiří Russ - Trutnov